20161219 Leusden - Nijkerk (beker) PDF Afdrukken E-mailadres
vrijdag 30 december 2016 06:43

Leusdense schakers naar volgende bekerronde!

Op maandag 19 december gingen 4 spelers van de Schaakvereniging Leusden naar Nijkerk om daar de bekerwedstrijd te spelen. Leusden heeft de pech steeds uitwedstrijden te loten. De laatste thuiswedstrijd was in 2009. Leusden was op papier favoriet en heeft dit volledig waargemaakt. Het werd een record overwinning voor Leusden 4-0. Op basis van rating was dit zeker een mogelijke uitslag, maar in de praktijk moest er wel heel hard voor gestreden worden.

Ronald Staal zorgde voor het eerste punt. Hij zette een prachtige aanval op. Hij leek een toren te offeren, maar als dit “offer” aangenomen zou worden, dan was een matcombinatie onafwendbaar. Nu won Ronald een dame en een paard tegen 2 torens en hield een prachtige aanval over. Winst was een kwestie van tijd.

Daarna duurde het een tijd voordat Bert Uneken het 2de punt binnenhaalde. Hij voerde de druk steeds verder op en daardoor bezweek zijn tegenstander. Gert-Jan Fröberg zorgde er voor dat ook het 3de punt in Leusdens voordeel uitviel. Gert-Jan probeerde via zijn bekende techniek de diagonaal a1-h8 onder controle te krijgen en dat lukte, maar het punt binnenhalen kostte veel moeite.

Tot slot had Berry Beijer de meeste moeite om de wedstrijd te winnen. Hij nam het initiatief in de opening, maar raakte dat in het middenspel kwijt en verloor ook nog een pion. Hij zat naar remise mogelijkheden te kijken, maar ging in het eindspel toch voor de winst nadat zijn tegenstander de torens ruilde. Dit was een grote fout, want ondanks een pion minder had zwart volop winstkansen en dat bleek uiteindelijk ook. Wit verdedigde zeker niet optimaal.

De volgende tegenstander is Zeist en na ruim 7 jaar wordt dat een thuiswedstrijd voor Leusden. We zijn dan op papier wel duidelijk de underdog.

Nijkerk

Leusden