20170210 Hoevelaken 1 - Leusden 1 (8-tal) PDF Afdrukken E-mailadres
zondag 19 februari 2017 18:47

Leusdense schakers erg gul!

Op vrijdag 10 februari stond de wedstrijd Hoevelaken 1 – Leusden 1 op het programma. Aangezien Denk en Zet geen fouten maakt moest Leusden ook winnen om in de race te blijven voor een kampioenschap. We gingen met 3 invallers op pad. Dat hoefde op zich geen probleem te zijn, maar helaas ging het totaal fout. Hoevelaken won met 5 ½ - 2 ½. De Leusdense spelers waren erg vrijgevig deze avond.

Winst was er voor Egbert Moed en invaller Paul Lindhout. Berry Beijer moest genoegen nemen met remise en verder verloren Gert-Jan Fröberg, Bert Uneken, invaller Hans Leenen, Dick Willigenburg en invaller Tjerk Zijlstra.

Het ging al snel fout. Hans kreeg te maken met de aanvalsdrift van Daan van Pel. Hans kreeg met een klassiek offer te maken en verdedigde dit niet correct. Paul zorgde voor de gelijkmaker. Na een rommelige partij won hij door een goede behandeling van het eindspel.

Prompt verloor Tjerk doordat hij zijn dame op een verkeerd veld plaatste. Hij bleek haar weg te geven in een vlaag van schaakblindheid. Hij stond zeer overtuigend en leek te gaan winnen. Toen vond Dick dat hij niet achter kon blijven en gaf prompt ook zijn dame weg. Ook Dick had een zeer goede stelling. Twee zure nederlagen.

Egbert bracht de achterstand wat terug. Hij won overtuigend. Details heb ik helaas onvoldoende kunnen zien. Gert-Jan vocht voor wat hij waard was. Door een onoplettendheid in de opening verloor hij een paard tegen 2 pionnen. Hij kreeg er zelfs nog een 3de pion bij, maar kwam zo onder druk dat de hele verdediging instortte.

Berry was na lang verdedigen licht in het voordeel gekomen. Helaas speelde de tijdnood hem parten. Het voordeel ging verloren en er restte slechts eeuwig schaak om nog tot remise te komen. Bert had vanwege de stand al meerdere keren remise afgeslagen. Hij heeft een zekere winst gemist en verloor omdat hij ging forceren voor de winst.

Kortom een onnodig ruime nederlaag. Ondanks de nederlaag blijft Leusden op de 2de plaats staan door de voorgaande goede resultaten. Hoevelaken heeft een wedstrijd minder gespeeld en kan dus nog naar de 2de plaats klimmen.

Hoevelaken 1

Leusden 1