Ronde 22, 20 februari 2014
vrijdag 21 februari 2014 10:32

Ronde 22 op 20 februari:

Een mooie opkomst van 19 leden tijdens deze speelavond. Dit betekende helaas een bye voor Pim die nu wel van iedereen weet welke opening ze hanteren;-) 

Martijn wist Miriam op een mooie manier mat te zetten en haalt zo zijn eerste overwinning. Floris speelde erg goed tegen Hans en kwam een kwaliteit voor. Helaas voor hem bleek dat je Hans dan nog niet verslagen hebt en na enkele onnauwkeurige zetten kwam Hans terug. Toen Floris een stuk weggaf was het helaas voor hem snel voorbij en wist Hans de partij toch te winnen. Floris liet wel weer zien een speler te zijn waar rekening mee gehouden moet worden!

Berry en Bert speelden een spectaculaire partij waarin Berry snel had gerokeerd en actief was met toren en dame. Toen Bert met een loper op h2 insloeg moest Berry goed opletten. Bert wist een kwaliteit (terug) te winnen en leek wat beter te staan. Toen Berry niet goed op zijn wat onbeschermde koning lette, wist Bert een matnet te creëren. Berry moest opgeven en staat daardoor nog maar enkele punten voor op Bert. Egbert wist tegen Gert-Jan de open lijn te controleren met beide torens maar echt dreigend was het niet. Toen Gert-Jan met een mooie combinatie op de proppen kwam, stond hij beter en leek voor de winst te kunnen gaan. Hij blunderde echter vervolgens zijn dame weg zodat Egbert met de schrik vrijkwam en won. 

André en Ronald speelden een spannende partij waarbij André een stuk achterkwam maar wel compensatie leek te hebben. Toen de rookwolken opgetrokken waren bleef Ronald echter het stuk voorstaan. Door slim manoeuvereren met zijn toren wist hij André te dwingen deze af te ruilen, zodat André's kansen verkeken waren en hij terecht opgaf. Theo stond aanvankelijk sterk tegen Marinus, maar Marinus had actief stukkenspel. Theo achtte zich genoodzaakt zijn loper af te ruilen maar nu werden Marinus' pionnen erg sterk en toen hij vrijpionnen wist te creëren vond Theo het genoeg. 

Leen had een zware avond tegen Elzo, omdat Elzo sterk speelde. Hij zorgde eerste voor een solide stelling en toen zijn stukken goed waren gepositioneerd begon hij aan een aanval. Leens toren kwam in het centrum wat in het nauw. Op een gegeven moment stond Elzo zo goed dat het lastig was in te schatten wat de meest beslissende zet was. Leen had door dat het verder hopeloos was en gaf op. Dick W., die dit seizoen moeilijk te verslaan is, was tegen Peter ingedeeld. Dick kreeg een sterke loper en had een goede stelling opgebouwd. Peter wilde door middel van zijn h-pion Dicks sterke loper aanvallen en daardoor tegenspel krijgen. Het pakte niet helemaal goed uit, mede doordat Dick door een goede combinatie een kwaliteit won. Peter wist deze achterstand niet te beperken tot een remise en moest toestaan dat Dick zijn toren activeerde en vervolgens met pionnen opstoomde om de winst binnen te halen. 

De langste partij was tussen René en Corstiaan. Na een twijfelachtige opening van Corstiaans kant leek René beter te staan maar nadat de meeste trucjes uit de stelling waren stond het gelijk. Dit veranderde niet tot het eindspel en er werd door beiden aan remise gedacht. René dacht even later weer wat beter te staan en ging op jacht op de koning. Corstiaan wist echter door een paar tussenschaakjes een pion te winnen en even later de partij toen hij zijn toren in dekking van de vrijpion in de lijn van de toren en koning van René plaatste.