20161110 Leusden 2 - Paul Keres 6 (8-tal)
zaterdag 12 november 2016 09:23

Leusden 2 - Paul Keres 6.

Leusden 2 speelde 10 november thuis tegen het sterke Paul Keres 6. Dit team eindigde vorig seizoen als voorlaatste in de tweede klasse, maar moest toch degraderen. Om kampioen te worden moesten we van ze zien te winnen, ondanks een enorm verschil in rating. Helaas was onze eerste man, Hans Leenen, verhinderd, welk gemis zich sterk deed voelen. Een rondje langs de borden halverwege de avond leerde dat de zaken vrij voorspoedig verliepen, maar in de eindfase legden wij toch duidelijk het loodje.     

 

Leusden 2

Paul Keres 6

2,5

-

5,5

1.

Ronald Jaarsma (1675)

Pascal Boittin (1707)

0

-

1

2.

Tjerk Zijlstra (1484)

Michiel van Hasselt (1706)

1

-

0

3.

Paul Lindhout (1640)

Luuk ten Tusscher (-)

1

-

0

4.

Dick de Geus (1454)

Ritsaert Pel (1667)

0

-

1

5.

Marinus de Wit (1539)

Jan van Eck (1666)

0,5

-

0,5

6.

Anne Bunt (1406)

John van Rooy (1515)

0

-

1

7.

Pim van Kempen (-)

Wim Kool (1474)

0

-

1

8.

Joop van den Broeke (1306)

Jeroen van Meerwijk (1549)

0

-

1

 

 

 

 

 

 

Het commentaar van onze spelers.

Ronald (zwart): E4-e5-opening leek een veldslag te worden, maar zwart pende van alles. Wit kwam er toch goed uit met een pion meer. Dat bracht hem de overwinning.

Tjerk (wit): Nicolette jarig! Het werd een wilde Siciliaan, waarin wit een betere positie verkreeg. Nadat beide spelers lang rokeerden, verplaatste wit de aanval naar de open b-lijn. De zwarte loper werd gepend op b7 en zwart moest al zijn stukken activeren om deze loper te dekken. Helaas voor zwart verloor hij daarbij zijn paard. Het eindspel met een paard meer werd door wit netjes uitgespeeld: 1-0.

Paul (zwart). Tegenstander voelde zich niet helemaal thuis in de hem voorgeschotelde variant van de Caro-Kann, maar kwam pas minder te staan toen hij een kleine combinatie over het hoofd zag. Zijn koning kwam op de tocht te staan en bezweek uiteindelijk onder de toenemende druk.  

Dick: Spannend. Drie punten voor, toch verloren helaas, in tijdnood.

Marinus (zwart) : Een taaie strijd. Wit viel zowel op de koningsvleugel als op de damevleugel aan. Stukkenruil volgde. Remise gegeven.

Anne: Anne hield het 46 zetten vol voordat de vlag viel. De opening 1. d4, d5, 2. c4, dc4: klopte tot de 19e zet. Anne speelde Lb2 waardoor de druk op de koningsvleugel ten onrechte verminderde en John de ruimte kreeg voor een tegenaanval. Hoewel het eindspel met een vrijpion voor zwart en een penning van de zwarte koning remise leek, lukte dat niet meer. John stond uiteindelijk gewonnen.

Pim (zwart): Zwart kwam moeizaam uit een Pirc-verdediging, waarbij wit steeds het initiatief had met twee actieve en gevaarlijke paarden. Pim maakte even later een foutje, waardoor hij een centrumpion verloor en dit wist de krasse knar Wim met al zijn ervaring om te zetten in een mooie overwinning. Het leeftijdsverschil was misschien wel meer dan 50 jaar. Chapeau Wim!

Joop (wit): Onregelmatige opening, een soort vier-paardenspel. Wit stond voortdurend beter en kreeg aanval met twee torens, een dame en een loper, maar verspeelde de loper door een verkeerde combinatie. Toen zwart op zet 41 de loper teruggaf, kwam wit een pion voor, maar werd prompt onoplettend. Zijn dame werd geruild tegen een toren. Dame en twee pionnen tegen toren en twee pionnen was niet meer te houden.

Eerstvolgende wedstrijd is op vrijdag 9 december, uit tegen Muiderberg 1. Ook niet makkelijk maar we maken zeker een kans.

 

 

Anne hield het 46 zetten vol voordat de vlag viel. De opening 1. d4, d5, 2. c4, dc4: klopte tot de 19e zet. Anne speelde Lb2 waardoor de druk op de koningsvleugel ten onrechte verminderde en John de ruimte kreeg voor een tegenaanval. Hoewel het eindspel met een vrijpion voor zwart en een penning van de zwarte koning remise leek, lukte dat niet meer. John stond uiteindelijk gewonnen.

Laatst aangepast op dinsdag 15 november 2016 21:08