20170508 Hoogland 4 - Leusden 2 (8-tal)
zondag 14 mei 2017 18:40

Succes in Hoogland.

Op maandag 8 mei heeft ons tweede achttal de degens gekruist met het vierde achttal van Hoogland. Het resultaat mag er zijn: een klinkende 6-2 overwinning! Hierdoor is ons team als vierde geëindigd en qua bordpunten zelfs als derde. Een goede indicatie dat er nog meer mogelijk is. Reden voor optimisme voor het volgend seizoen.  

Hoewel ik van iedereen iets gehoord heb over zijn partij, is me ook weer veel ontgaan. Ik put hier toch maar uit op het gevaar af er naast te zitten. Tjerk vertelde me na afloop dat hij geen verweer had tegen de Rufter-variant. Thuis ben ik serieus gaan googelen, maar kon tot mijn verbazing niets over deze variant vinden. Gelukkig stuurde hij me een (luchtig) mailtje met opheldering, zie zijn verslag. Ook Joop was zo vriendelijk mij per e-mail te informeren.

Joop (zwart): Ik speelde een Poolse verdediging tegen mijn jonge tegenstander: 1. e4 a6  2. Pf3 b5 3.  Pc3 Lb7  4. d3 e6. De strijd ging redelijk gelijk op tot bij een uitgebreide stukruil in het middenspel mijn tegenstander een kwaliteit achter bleef. Tien zetten later kon wit de mataanval, die toen volgde, niet meer pareren.

Marinus haalde opgelucht adem toen tegenstander overzag hoe hij paard kon winnen. Daardoor bleef het gelijk en kon even later tot remise worden besloten.

Pim (zwart) koos voor de Pirc-verdediging. Die beheerste hij beter dan zijn opponent waardoor Pim snel goed, zeer goed kwam te staan. In het eindspel was het nog even zweten, maar de winst kon worden binnengehaald.

Anne kwam beter, zelfs gewonnen te staan rond zet 20, gaf toen voorsprong uit handen, maar kon alsnog profiteren toen tegenstander een fout maakte in het eindspel.

Bij Dick gaf een van de twee spelers een toren weg, maar zwijnde vervolgens, waardoor het toch nog remise werd.   

Ronald: In zijn bekende aanvallende stijl zette Ronald tegenstander onder druk, waaronder die snel bezweek. 

 Tjerk: Mijn tegenstander opende met e4 en er ontstond een spannende Siciliaanse partij, waar ik zeker niet minder stond, maar omstreeks de 20ste zet hoorde ik geluid aan de overzijde van mijn bord, maar niet alleen dat, het werd gevolgd door een onaangenaam geurtje. Alla dacht ik nog dat gaat wel over, maar nee het werd steeds erger en uiteindelijk moest ik mijn neus dichthouden en zoveel mogelijk maar gaan wandelen om deze lucht te vermijden. En elke keer weer in een moeilijke situatie liet mijn tegenstander een wind die uiteraard meteen mijn kant opwaaide. Het werd bijna ondragelijk en mijn concentratie op de partij was volledig zoek. Ook in de wandelgangen kon ik mij niet meer opladen en rond de 44ste zet moest ik met mijn hand op mijn neus opgeven. Daar ben ik mooi ingestonken! 

Paul (wit): Tegen Hooglanders speel ik graag Schots en zo gebeurde het. Ik kwam positioneel snel beter te staan, bouwde mijn voorsprong uit, maar zag toen plots een leuk zetje voor mijn tegenstander. Als hij het ook zag was de voorsprong weg. Tegenstander voelde dat er iets voor hem in zat, maar koos gelukkig voor de verkeerde zetvolgorde. Pff. Daarna was het niet moeilijk meer naar winst af te wikkelen.     

 

De uitslag:

Hoogland 4

Leusden 2

2-6

Marco Majoor (1526)

Paul Lindhout (1676)

0-1

Laurens Kool (1511)

Tjerk Zijlstra (1521)

1-0

Frank van de Woestijne (1459)

Ronald Jaarsma (1590)

0-1

Niek van Doorn (1299)

Dick de Geus (1450)

0,5-0,5

Beer Heitinga (1342)

Anne Bunt (1430)

0-1

Maarten Joosten (1186)

Pim van Kempen (1323)

0-1

Jan Kok (1369)

Marinus de Wit (1526)

0,5-0,5

Ignace König (-)

Joop van den Broeke (1285)

0-1

 

 

Laatst aangepast op zondag 14 mei 2017 18:51