20171130 Leusden - Oud Zuylen Utrecht (Beker)
maandag 04 december 2017 06:34

Bekerstunt Leusdense schakers!

 


Op donderdag 30 november kwam het bekerteam van Oud-Zuylen Utrecht op bezoek in Leusden. Oud Zuylen Utrecht speelt in de promotieklasse, 2 klassen hoger dan Leusden en vorig seizoen nog halve finalist. Leusden moest dus flink z’n best doen om voor een sensatie te zorgen. En … dat lukte ook. Leusden won met 2 ½ - 1 ½.

 

De Leusdense spelers wilden er uiteraard vol voor gaan. Het begon wel met een teleurstelling. Berry Beijer is de laatste tijd totaal uit vorm. Hij bouwde een prachtige stelling op en had de mogelijkheid om een paard tegen 2 pionnen voor te komen. Hij verwisselde de 2 zetten die nodig waren en verloor een kwaliteit en een pion en zijn stelling stortte volledig in. Een nederlaag dus.

 

Ronald Staal zorgde voor de gelijkmaker. Hij leverde een verwoede strijd, waarin hij verschillende keren materiaal offerde om een sterke aanval te krijgen en daarna te behouden. Telkens won hij het geofferde materiaal terug en dat met behoud van aanval en druk op zijn tegenstander. Door promotie van een pion zorgde hij voor het verschil. Dat leverde hem de winst op.

 

Ook Bert Uneken had zijn regenstander goed in de tang. Hij zorgde er voor dat een paard van zijn tegenstander niet meer weg kon en wist dat paard ook te winnen. Heel even leek het of zijn tegenstander nog kon ontsnappen, maar nauwkeurig spel van Bert zorgde voor een prachtige overwinning.

 

Gert-Jan Fröberg had in de opening al op een fraaie manier een pion gewonnen. Hij hield zijn tegenstander goed onder druk wat hem ook nog een kwaliteit opleverde. Daardoor kreeg zijn tegenstander wel meer grip op de stelling, maar het voordeel was nog steeds voor Gert-Jan. Het remiseaanbod werd door Gert-Jan geaccepteerd ondanks dat hij beter stond. Immers de stunt was een feit. Leusden bekert verder en mag tegen de winnaar van de Rode Loper tegen Denk en Zet Advisor.

 

Individuele uitslagen (tussen haakjes de rating)

 

Leusden

Oud-Zuylen Utrecht

2½ - 1½

 

 

 

B. Beijer (1859)

S. Blok (2009)

0 – 1

G.J. Fröberg (1836)

H.T. Wagenaar (1832)

½ – ½

B. Uneken (1796)

F. Busstra (1805)

1 – 0

R. Staal (1767)

W. van Veen (1788)

1 – 0