20180201 Leusden - De Rode Loper (Beker)
maandag 05 februari 2018 21:11

Geen nieuwe bekerstunt Leusdense schakers!

 


Op donderdag 2 februari kwam het bekerteam van De Rode Loper uit Utrecht op bezoek in Leusden. De Rode Loper speelt net als Oud Zuylen Utrecht in de promotieklasse, 2 klassen hoger dan Leusden. Leusden moest dus flink z’n best doen om weer voor een sensatie te zorgen. Maar dat mislukte volledig. Leusden verloor afgetekend met ½ - 3 ½.

 

De Leusdense spelers wilden er uiteraard vol voor gaan. Peter Weijgertze viel in voor Ronald Staal en had een leuke opening, waarin hij veel grip kreeg op het centrum, maar ook veel tegengas op zijn koning gericht. Het bleef een partij op het scherpst van de snede, waarin Peter uiteindelijk toch het hoofd moest buigen.

 

Bert Uneken had zich voorbereid op “zijn” tegenstander, maar die bleek naar het 1ste bord te zijn gepromoveerd. Waarschijnlijk een tactische opstelling. Bert kwam goed uit de opening en leek kansen te krijgen. Hij hield de druk goed vast, maar toch lukte het hem niet om door te drukken. Zijn tegenstander hield het verdedigend goed onder controle, maar wist tegelijkertijd ook een aanval op te zetten. Die aanval gaf uiteindelijk de doorslag en Bert verloor.

 

Op dat moment vond de tegenstander van Berry Beijer de tijd rijp om remise voor te stellen. Berry had de hele avond met de rug tegen de muur gestaan, maar taai verdedigend werk hield hem in de race. Hij was ondertussen onder de druk uitgekomen en had een open lijn onder controle, maar er was geen aanknopingspunt dat het rechtvaardigde om op winst te spelen. Hij heeft nog 10 minuten naar de partij van Gert-Jan gekeken, maar die kwam steeds slechter te staan en daarom accepteerde hij het aanbod.

 

Gert-Jan kende een sterke opening, maar kwam daarna steeds moeilijker te staan. Hij moest zijn dame geven tegen een loper en een toren. Hij leek wat rommelkansen te krijgen, maar die werden vakkundig gepareerd. Na lang knokken gaf Gert-Jan het toch op en werd de eindstand ½ - 3 ½ voor De Rode Loper.

 

Individuele uitslagen (tussen haakjes de rating)

 

Leusden

Oud-Zuylen Utrecht

½ - 3½

 

 

 

B. Beijer (1853)

T. Können (1875)

½ - ½

G.J. Fröberg (1823)

H. Dissel (1946)

0 – 1

B. Uneken (1774)

H. Nijland (1787)

0 - 1

P. Weijgertze (1713)

E. Bonne Boizan (1926)

0 - 1