20200213 Leusden 1 - S.V. De Combinatie 1 PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Berry Beijer   
donderdag 20 februari 2020 10:43

Goede ontwikkeling voor Leusdense schakers

Het is enorm spannend aan de kop van klasse 1C in de SOS competitie. Er zijn maar liefst 5 kandidaten die naar het kampioenschap dingen. Hoogland heeft de beste papieren, maar mag geen fouten maken tegen Schaakstad Apeldoorn of Zwolle Zuid Schaakt en ze moeten eerst nog zorgen dat ze winnen van PSV/DoDO.

Zwolle staat met 7 punten uit 5 wedstrijden bovenaan, gevolgd door Leusden en Apeldoorn met dezelfde score. Daarachter staat Hoogland met 6 uit 4 en SV de Zeven Pionnen uit Epe met 6 uit 5.

Donderdag 13 februari kwam het 1ste team van SV de Combinatie uit Harderwijk naar Leusden om het daar tegen het 1ste team van Schaak vereniging Leusden op te nemen. Voor Leusden was winst cruciaal om in de race te blijven. Het gelijkspel van Zwolle en Apeldoorn was namelijk erg gunstig voor hen. Dankzij de 6 – 2 winst kwamen ze op een half bordpunt achter Zwolle. Maar het was een gelukkige uitslag.

Winst was er voor Ronald Staal, Bert Uneken, Gert-Jan Fröberg, Peter Weijgertze en Paul Lindhout. Remise voor Berry Beijer en Dick Willigenburg en Willem Grünbauer liep tegen een nederlaag aan.

Het was even wennen. Ronald stond materiaal voor, terwijl hij graag de aanval zoekt m.b.v. offers. Toch stond hij duidelijk beter en moest hij scherp blijven om niet alsnog ongelukkig te verliezen, maar dat deed hij zeker. Berry moest zich neerleggen bij remise. Hij stond een pion achter in een slechte stelling, maar zijn tegenstander accepteerde direct zijn aanbod.

Bert dacht een leuke combinatie te hebben, maar gaf er zijn veroverde voorsprong mee terug. Alleen zijn tegenstander zag het niet en gaf op. Willem verloor in een stelling die van de zijlijn houdbaar leek, maar het niet was. Paul had een achterstand omgebogen naar een niet te verdedigen mataanval.

Dick had zijn favoriete stelling, maar leek toch onder de druk te bezwijken, maar kwam materiaal voor. Alleen kon hij het niet in winst omzetten. Peter wikkelde een gewonnen stelling af naar een eindspel dat hij ook niet meer kon verliezen.

Op 16 maart gaan we op bezoek in Zutphen. Ze hebben nog geen matchpunt en alleen grote nederlagen geleden. Onderschatting ligt op de loer, maar een grote uitslag is van belang in de race om het kampioensstrijd.

Individuele uitslagen (tussen haakjes de rating)

 

S.V. Leusden 1

S.V. De Combinatie 1

6 – 2

R. Staal (1792)

-

R. van Veen (1675)

1 – 0

B. Uneken (1875)

-

F. v.d. Lugt (1848)

1 – 0

G.J. Fröberg (1813)

-

G.W. Korterink (1687)

1 – 0

B. Beijer (1849)

-

J. v.d. Lugt (1590)

½ – ½

P. Weijgertze (1643)

-

G. Davilashvili (1547)

1 – 0

P. Lindhout (1692)

-

W. v. Veenhuisen (1603)

1 – 0

D. Willigenburg (1608)

-

A. Zijlstra (1532)

½ – ½

W. Grünbauer (1616)

-

J. de Boer (1557)

0 – 1