20200106 Hoogland 2 - Leusden 2 PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Berry Beijer   
maandag 20 januari 2020 10:58

Belangrijke winst voor Leusden schakers

Op maandag 6 januari gingen de schakers van Leusden 1 naar Hoogland. De wedstrijd Hoogland 2 - Leusden 1 stond op het programma. Hoogland was de koploper. Voor Leusden betekende het resultaat naar boven kijken of toch verder degradatiewedstrijden spelen. Het werd na een spannende strijd winst voor Leusden 3 - 5.

Winst was er voor Bert Uneken, Gert-Jan Fröberg, invaller Hans Leenen en Willem Grünbauer. Remise voor Berry Beijer en Peter Weijgertze en nederlagen voor Ronald en Dick Willigenburg.

Ronald stond weliswaar qua materiaal achter, maar daar maken we ons nooit zoveel zorgen over, want hij offert graag voor een sterke aanval. Alleen deze sloeg nu niet door en dan wordt het moeilijk.

Gert-Jan speelde degelijk en dat leverde hem veel voordeel op, waarmee hij geen moeite heeft om dat in winst om te zetten. Willem investeerde, blijkbaar terecht, veel tijd in zijn stelling, maar wat hem de winst bracht heb ik helaas niet gezien. Ik heb wel gehoord dat het een fraaie winst was.

Peter kwam vragen of hij het remise aanbod mocht accepteren. Ondanks dat het er op de meeste borden minder goed voorstond vond ik dat hij het aanbod toch mocht aannemen. Peter zag zelf ook geen aanknopingspunten om voor de winst te gaan. Bert wikkelde af naar een toreneindspel met een pion minder, maar doordat zijn pion al ver was gevorderd wist hij de winst keurig naar zich toe te trekken.

Berry stond al snel onder druk in een gesloten Siciliaanse stelling. Hij moest een pion geven om ruimte voor zijn stukken te krijgen. Hij wist in het eindspel de rollen om te draaien en kwam een pion voor, maar eeuwig schaak betekende remise. Daarmee was in elk geval een matchpunt voor Leusden veilig.

Dick zit even in de hoek waar de klappen vallen. Ook nu kreeg hij het zwaar te verduren en helaas waren er weinig kansen op een goed resultaat.

Hans speelde tegen een voormalig lid van Leusden, die op papier een stuk sterker is. Beiden zaten in tijdnood en ondanks een materiaalverhouding in het voordeel van Hans, vreesde ik wel. Maar Hans hield het hoofd koel en speelde het fantastisch uit.

Leusden sluit aan bij de top en heeft nog 3 wedstrijden te gaan. De top 3 heeft 1 matchpunt meer en moeten nog tegen elkaar. Het kan dus nog alle kanten op.

Individuele uitslagen (tussen haakjes de rating)

 

Hoogland 2

S.V. Leusden 1

3 – 5

R. v. Nieuwenhuizen (1881)

-

R. Staal (1784)

1 – 0

H. van Diermen (1674)

-

B. Uneken (1848)

0 – 1

J. Hadida (1459)

-

G.J. Fröberg (1821)

0 – 1

E. Wigmans (1774)

-

B. Beijer (1835)

½ – ½

J. Snijders (1725)

-

P. Weijgertze (1717)

½ – ½

W. Velker (1850)

-

H. Leenen (1653)

0 – 1

M. Beurskens (1632)

-

D. Willigenburg (1648)

1 – 0

A. Beekes (-)

-

W. Grünbauer (1576)

0 – 1

 

Laatst aangepast op donderdag 20 februari 2020 11:00